MČR sprinty 2016

O víkendu jsme vyrazili do rodného města Jana Amose Komenského, do Uherského Brodu, na dva české šampionáty, MČR ve sprintu a Mistrovství ve sprintových štafetách. Sobotní sprintový závod se konal v historickém jádru města, přilehlých parcích a hradbách. Postupy byly zpestřené o umělé ploty a zakázané prostory.

logo mčr

Z naší pětičlenné výpravy se dařilo Terce, která si v kategorii D18 doběhla pro desáté místo (+2:35). Spokojená se svým výkonem byla i Barča v D20, která získala 9. místo (+1:45). Pro ostatní to bylo spíše zklamání, neboť chtěli a měli na lepší výkony. Kačka skončila v D20 osmá (+1:16), Jirka v H21 dvacátý šestý (+2:28), Fanda v H21A pětadvacátý (+2:39).

Fanda během MČR ve sprintu

 

mapa H21 sprint

Odpoledne jsme vyrazili do lázní do Luhačovic na otevírání pramenů, kde jsme využili k doplnění minerálů tamější prameny včetně Vincentky. (Barčo, máš ji ještě nebo už si jí vylila? :D)

Druhý den se konaly sprintové štafety, pro nás novinka, neboť jsme se na předchozí dvě mistrovství nenominovali. Centrem bylo náměstí 1. máje, kde bylo připraveno pěkné centrum závodů, velice přehledné, atraktivní,  s dobře vyřešenou karanténou. Náš oddíl reprezentovala čtyřčlenná štafeta ve složení Barča, Fanda, Kačka, Jirka.  Terka běžela první úsek v dorostu za druhou štafetu Hradce, kde hostuje. 

V deset hodin odstartovali štafety dorostenců a s nimi i Terka, přes několik schodišť k mapovému startu, přes oplocený areál, okolo budov ve stráních až zpět k centru na diváckou kontrolu, závěrečný pytlíček v sídlišti a předávka na pátém místě v kontaktu s ostatními. 

Náš třetí úsek v podání KačkyMezitím odstartoval i první úsek jednadvacítek a s ním se startovním číslem 16 na hrudi i Barča z první řady. Přes velkou konkurenci třiceti dvou velice kvalitně obsazených štafet dobíhá na 21. místě se ztrátou přes dvě minuty, ale kousek za Eliškou běžící za Severku Šumperk. Předává Fandovi, který již běží s GPS (2,3,4 úseky měli GPS). Škoda, že není v kontaktu s ostatními závodníky. Jedna skupina běží kus před ním a druhá zase za ním. Takže Fanda běží celou trať osamocen, ale zvládá to velmi dobře a bez chyb, zatímco zbytek týmu v karanténě sleduje dění závodu. Předávka taktéž na 21. místě (22. čas na úseku) a Kačka vyráží na druhý ženský úsek. Vede si skvěle, dostává se do kontaktu s ostatními a patnáctým nejrychlejším časem na úseku se posouváme na osmnácté místo. Těsně za Severku Šumperk.

Poslední úsek běžím já, startuju těsně za Vojtou Králem, k mapám ho ještě vidím před sebou, ale na mapovém startu je mistr ČR už pryč. První kontrola je zapeklitá, v areálu plném plotů, trošku váhám, pak následují postupy okolo domů zleva/zprava, dlouhý postup na druhou stráň sídliště.  Od mapového startu běžím osamocen, chvíli za mnou běžela štafeta PGP 2, ale po zbytek závodu už jsem jí nevnímal, snažím se dohnat nějakou štafetu přede mnou, ale nikdo nikde, kontrolu před diváckou lehce přebíhám, jinak ok.  Až v pytlíku vidím nějaké závodníky přede mnou, snažím se je předběhnout, dostávám se před dvě štafety, kontrolu před sběrkou téměř dobíhám i Lukáše Hovorku (LPU 3), vybíhajícího minutu a čtvrt přede mnou, ale když mě vidí, tak zrychluje a dobíhám až za ním (15. místo na úseku). Výsledkem je šestnácté místo pro naši štafetu, stejné jako startovní číslo, takže spokojenost, mohlo to být lepší, ale špatné to nebylo. Každopádně příště se máme kam posouvat. Závod jsme si užili, nasbírali zkušenosti, bylo to velice zajímavé, atraktivní, napínavé, skvěle pořadatelsky zvládnuté, škoda, že se neběží něco podobného víckrát za rok. 

Mapa HD21 2,4 úsek

 

 

Tags: