Od Boru po Zlín

Klasika á la Barča (s příchutí bronzu)

Ingredience:

  • 1 novoborský skalnatý les

  • 1 eliťácká trať s délkou 8,7 km, převýšením 340 metrů a 20 kontrolami

  • 1 šikov(n)á závodnice, jež obsahuje:

    • vysokou motivovanost (ideálně mít dvojče v repre)
    • výdrž a rychlost (lesy na Valše se jeví jako ideální)
    • sílu v kopcích - využijte petřínské svahy nebo to spojte s randěním na Křivoklátsku (pozn.: redakce si je plně vědoma rizika, že bude označena za drbnu :D)
    • mapové dovednosti (potrénování ve skandinávském terénu to jistí)
    • špetku zarputilosti

Doba přípravy: 72 minut

 

Postup:

Vezměte mapu a v hlavě vařte první postupy. Začněte zvolna s rozvahou. Prvních 24 minut (cca do 6. kontroly) svůj výkon pomalu rozehřívejte. Občas trochu promíchejte, hlavně nenechávejte odstát! (Tím by se prodloužila doba přípravy a výsledek by mohl být zcela odlišný.) Poté to hodně oroštujte (vaše postupy nyní musí být mezi pěti nejrychlejšími). V 49. minutě (na 12. kontrolu) to pořádně osolte. A solte to hlava nehlava, až do konce. Zatímco ostatní budou tuhnout, předběhněte pár reprezentantek, na společných postupech s muži poražte Šéďu či nadrbejte oddílové kolegy. V závěru nasbírejte několik nejrychlejších postupů. Výsledek sice nebude dozlatova, avšak i tak bude velice chutný a sladký.

Další události z Nového Boru:

  • Jana Šoupů na dohled nejlepším závodnicím ve své kategorii

  • v H14 Šimon útočí na první desítku (v sobotu úspěšně, v neděli mu to o fous uniká)

  • ve stejné kategorii také David sbírá zkušenosti a zanechává za sebou celou řadu soupeřů (jeden den je s nimi v kategorii i Martin, druhý den jsou mu však H14 málo, a tak si jde pro 9. místo rovnou mezi dospěláky do Příchozích)

  • v neděli všichni naši eliťáci do první desítky (3. Barča, 5. Jirka, 9. Kačka, 10. Fanda) 

MČR Klasika (Kladky)

 

Nominačky na Světový pohár aneb Kačka počtvrté do repredresu

1.fáze: 3 km na dráze

Na atletickém stadionu v České Lípě, těsně před bouří a vichřicí, začal nominační víkend na Světový pohár v Praze. 16 závodnic a 24 závodníků zde mohlo změřit své síly.

Kačka zvládla tři kiláky na dráze v osmém nejrychlejším čase za 10:54, Barča za 11:31. V mužích Jiří zaběhnul tuto vzdálenost v druhém nejrychlejším čase, 8:54.

 

2.fáze: krátká trať u Českého Švýcarska

 Skalní římsy, úzké průchody, hluboká údolí, několik vysokých skalních řad nad sebou… to vše nabídla krátká trať u Srbské Kamenice na mapě Vlčí rokle. Klouzalo se dolů, skákaly se tří a půl metrové skalní srázy, obíhaly skalní věže. Barča o 2 vteřiny porazila Kačku a umístila se na jedenácté příčce (Kačka 13.). Jirka si doběhl pro 19. místo.

 

 

 

3.fáze: sprint v Litoměřicích

 Pěkné historické centrum Litoměřic hostilo poslední nominační závod. Závodníci probíhali parky, historické uličky i skákali po schodech. Barča s Kačkou dosáhly shodného času (9. místo). Jirka doběhl třináctý.

 

Po tomto víkendu proběhla nominace na Světový pohár. A Kačka díky skvělým letošním výkonům nechybí ani teď v Praze! Páteční sprintové štafety na Petříně a nedělní sprintový závod v Mladé Boleslavi - to vše vidíme nyní v jejím podání :)

 

MČR ve sprintových štafetách, ČPŠ Zlín

Na štafety, na Zlín!

Do městských trávníků i kluzkých hlín.

Potrápit sebe a soupeře,

za odměnu nepálské večeře.

To vše v téhle baťovské nádheře.

 

Den první, sprintové sídlištní štáfle a boj o velkou bednu

Rozbíhá Barča, na dvojku paralelní chybka, nechává se stáhnout na jinou farstu. Zbytek závodu si však pohlídá, proběhne spletitým sídlištěm a předává Fandovi na 16. pozici. Fanda zvládá trať čistě, v 15. nejrychlejším čase, k jedinému zaváhání dochází až v cíli, kde se zastaví po oražení místo, aby běžel předat. Po okomentování Bédi, že plzeňáci předávku nezvládají (smích redakce), svou chybu napravuje a posílá na trať Jirku. Ten na trati párkrát chybuje, ale devátým časem na úseku posouvá naši štafetu do první desítky. Závěr v podání Kačky znamená pátý nejrychlejší čas na čtvrtém úseku. Hned v první části tratě předběhne několik soupeřek a dostává naši štafetu na průběžné 6. místo. To drží až do závěrečného finiše od sběrky, kdy nestačí na dotírající štafety Hradce a Luhačovic. Výsledkem je parádní 8. místo a spokojenost v cíli.

Terku jsme pro tento závod draftovali do kategorie OPEN do turnovské štafety po bok mistra světa Tomáše Dlabaji. Výborným výkonem na posledním úseku tuto štafetu dotáhla k vítězství v této kategorii.

Den druhý, obě štafety do desítky

Holky ve složení Kačka-Barča-Terka proťaly cíl na 9. místě. Za zmínění stojí Kačky výkon na prvním úseku, kdy dorazila na druhém místě za Lenkou Mechlů. U kluků běžel na prvním úseku Jirka Vištejn, v druhé části Fanda stáhnul 14 míst a předal Jirkovi Valešovi na 10. příčce. Ten už jen ohlídal toto umístění až do cíle. I tak jsme se nakonec posunuli na výslednou 8. pozici, neboť došlo k disknutí dvou štafet (zuřiví pardubičtí závodníci na prvním úseku přeskakovali ploty - pozn. redakce).

Večer jsme strávili exkurzí po Zlíně. Naše dámské průvodkyně nás tahaly po celém Zlíně na Baťovy domky, z nichž se nakonec vyklubaly obyčejné baráky. Záhy jsme si však spravili chuť v místní nepálské restauraci. Tamější servírování kouřících jídel nás tak očarovalo, že jsme se pustili do jídla dřív než nám donesli talíře :D

Den třetí, opět jsme posunuli naše hranice ve štafetách

Holky ve stejném složení doběhly na chlup stejném místě jako v sobotu. Jediný rozdíl byl ten, že tentokrát hlavním tahounem naší štafety byla Barča, která se na druhém úseku zaskvěla třetím nejrychlejším časem.

V mužích první úsek patřil Jirkovi Vištejnovi, který opět předvedl stabilní výkon a předával jen s malou ztrátou. Na druhém úseku se Fanda znovu pustil do stíhací jízdy a plácnul Jirku Valeše na průběžném devátém fleku. Tomu celý víkend nebylo dobře, měl zimnice, běhal na prášcích, a tak chtěl jen zase v poklidu udržet pozici a doběhnout pro body. Naneštěstí v závěrečném pytlíku už s ním byly další tři štafety a představy o klidném doběhnutí se rozplynuly. Nu co se dalo dělat. Přepnul svůj běžecký mód z režimu úsporný do režimu drtivý finiš. Utekl Chocni, Hradci, přefinišoval druhou štafetu Žabin a pak už jen zcela vyčerpaně ležel za cílovou čárou. Sedmé místo v mužích bylo naše.


Zdroje fotek: Kade, Matěj Kamenický, pořadatelé jednotlivých závodů

Tags: