Květnové závody

         Květnové závody zahájily rovnou první velké – tedy závody žebříčku A a B s pořadateli z PGP ve velmi příznivé vzdálenosti od Plzně. Atraktivní terén Brd nalákal na sobotní krátkou trať 16 závodníků LPM a na nedělní klasiku 20 závodníků LPM. Většina z nich letos poprvé zakusila konkurenci i z jiných oblastí, než z té naší malé (a pěkné) západočeské. A ta mladší část se s ní popasovala velmi dobře.

         Nejlépe Kačka Kožíšková, která si v sobotu vyzkoušela „vyšší“ kategorii D14B, kde mezi 68 dalšími (staršími) konkurentkami obsadila pěkné 13. místo a v neděli si svoji kategorii D12 zkušeně vyhrála (40 soupeřek bylo smutných). Slušně se umístili i Kuba a Šimon Stehlíkovi. Kubovi se v H12 dařilo lépe v sobotu (8. z celkem 33 závodníků), Šimon byl v H14B úspěšnější v neděli (9. z 58 závodníků).

       

 

         Za zmínku ještě stojí výsledky našich dvacítek a jedenadvacítek (zhruba 60  - 70 závodníků v kategorii): sobotní 8. místo Terky Kinkorové v D20A, sobotní 8. místo  a nedělní 6. místo Barči Šikové v D21A, nedělní 4. místo Věrky Chvalové v D21B, sobota se povedla lépe Jirkovi Vištejnovi v H21A (9. místo) a neděle zase Jirkovi Valešovi v H21A (8. místo).

    

         Jaké záludnosti nás čekali v lese v sobotu? Tak především kamenná pole v první polovině závodu, v té druhé spíš hustníčky. Na první kontrolu pak prakticky všichni sbíhali svahem dolů mezi opravdu hodně jam a význačných stromů, kde (někteří dlouho a pracně) hledali tu svoji. V neděli jsme potom mohli řešit zásadní dilema – okolo velkého kopce s rozsáhlými kamennými poli nebo přímo přes něj – hned 2x, jednou tam a podruhé zpět. Já jsem v obou případech volila přes kopec, a zvláště podruhé jsem nelitovala. Ta obíhačka by byla opravdu dlouhá. Viz OB postupy.

       

         Shromaždiště i parkoviště byly obrovské, ve svahu, počasí nádherné, ke sluníčku pofukoval větřík, takže nebylo nesnesitelné vedro, mapy byly moc pěkné a organizačně vše klapalo. Pokud mělo být záměrem rozdělení žebříčku B na východ a západ snížení počtu závodníků, tak tady se to trochu nepovedlo – přijelo totiž cca 1600 závodníků. A to se ještě ti nejlepší zúčastnili ME ve Švýcarsku, včetně naší Karolíny Šikové.

         Následující víkend se mohli stát Západočeši přeborníky na krátké trati. Víkendové oblastní závody pořádali organizátoři z BSO v okolí ranče Vránov nedaleko Sokolova, kam se vrátili zhruba po 10 letech.

Přeborníkem nebo vicepřeborníkem se v sobotu stal prakticky každý Lokoťák (přeháním, ale jen trochu). Takže v D10 Terezka Stehlíková (2.), Kačka Kožíšková v D14 (1!), Ilona Kolovská (1.) a Jana Šoupová (2.) v D45, Věra Bohuslavová (1.) v D65, Lukáš Tříska (1.) v H10, Kuba Stehlík (1.) v H12, Šimon Stehlík (2.) v H14, Petr Stehlík (2.) v H21, Vašík Bohuslav (3.) v H35 a Jirka Pech (2.) v H55.  

Moc hezká a zajímavá trať byla postavená na poměrně malém prostoru mezi silnicí a řekou. Velkou část mapy přitom ještě zabírá nepřístupná plocha ranče, kde bylo shromaždiště a ještě nepřístupnější a neprostupnější hustník. Na začátku jsme zavítali do svahu nad řekou ke srázkům a balvanům, pak se chvilku motali v trochu placatějším terénu, abychom si na závěr proběhli zajímavou atrakci – bývalou pískovnu Erika. (viz http://www.geopark.cz/piskovna-erika , http://www.rozhlas.cz/kraje/cesko/_zprava/v-byvale-piskovne-erika-u-sokolova-jsou-v-kamenech-obtisknute-tretihorni-rostliny--1680631 , https://www.megapixel.cz/foto/258084 ) Tahle přírodní lahůdka by stála i za samostatnou návštěvu bez mapy v ruce.

Příroda si pro nás na závod přichystala opravdové překvapení – nefalšovaný a dost vytrvalý déšť. Protože déšť je něco, co už prakticky neznáme, někteří jsme se do lesa vydali bez zásadní pomůcky jako je mapník a někteří na to krutě doplatili. Celkem 22x DISK ve výsledcích nemusí nutně znamenat tak brutálně těžkou trať, jako spíš to, že s hromádkou mokrého papíru v hrsti se ty poslední kontroly opravdu najít nedají.

Nedělní klasiky jsem se nezúčastnila, ale na stupních vítězů jsme opět měli hojné zastoupení (našla jsem 11x LPM na 1. – 3. místě). Většina jmen se opakuje, v neděli se navíc zadařilo v D35 Kamile Ledererové (3.), v H16 Láďovi Čepičkovi (2.), v H55 Jirkovi Pechovi (3.) a kategorii DH10L vyhrál Tomáš Kožíšek. I v nedělních výsledcích jsem napočítala hodně DISKů (18), ale o příčině mohu jenom spekulovat.

Následujícímu víkendu bude věnován další článek, vždyť se konalo Mistrovství ČR ve sprintu v dokonalém terénu – Táboře.

 

Tags: