Červnové závody v Plzni a u Žihle

O víkendu 11. 6. – 12. 6. jsme pořádali další ze série oblastních žebříčků. Zopakovali jsme loňský model 2 krátkých tratí se shromaždištěm uprostřed lesa a jednoho městského sprintu.

 

 

Tedy v sobotu dopoledne čekalo závodníky hledání v rozličných jámách v značně nepříjemném a zarostlém terénu u Letkova, odpoledne se proplétali sídlištní zástavbou v Plzni Bolevci a nedělní závod proběhl v lese pod Krkavcem na mapě Záluží.

Stavitelé Petr Stehlík, Jirka Valeš a Lucka Šilhavá si s tratěmi pohráli a podle ohlasů byli závodníci spokojeni (méně už s ostružiním). Škoda, že má správce postupů OB problém načíst naše výsledky z ORISU, takže si stavitelé nemohou ověřit, jak moc se tratě povedly v jednotlivých kategoriích.

Do role pořadatelů se s nadšením letos vrhli i naši nejmladší závodníci a šlo jim to moc pěkně. Zvláště obětavé bylo rozdávání cen v nedělním dešti. Škoda, že se přeháňka nezdržela aspoň o půlhodinu, počasí by jinak nebylo co vyčíst.

Kromě pomoci s pořádáním se některým povedl i závod. V Liniích se dařilo Štěpánce a Lukášovi, v D10 Kačce K., v H10 Kubovi S. a v H12 Šimonovi.

Druhou menší komplikací (kromě deště při nedělním vyhlašování) bylo uzavření příjezdové a odjezdové silnice z Plzně na nedělní shromaždiště několik málo dní před závody.

Jinak vše klapalo, jak mělo, kontroly byly na svých místech, technika si poradila se všemi čipy, závodníci to zvládli v lese pár hodin bez stánku s občerstvením a v cíli jsme snad každého potěšili perníčkem. Perníčky vlastnoručně upekli a ozdobili Věra a Vašek Bohuslavovi, a závodníci v nich mohli vidět buď lokomotivu, nebo původně zamýšlenou Radyni.

 

 

Část členů LPM ale pomáhala s pořádáním i následující víkend 18. 6. – 19. 6., kdy se u Chvojkovského mlýna nedaleko Žihle odehrály další dva závody žebříčku B (a sobotní klasika byla navíc i oblastním přeborem). Hlavním pořadatelem byly oddíly KRL a JES, ale při roznosu kontrol jste mohli potkat Vašíka ml., na startu Věru a Vašíka st., na prezenci Gábinu a u techniky Ondru a Petra J.

Organizace byla precizně zvládnutá, počasí se na víkend umoudřilo – snad jen na podmáčeném shromaždišti a na cestách v lese bylo poznat, jak intenzivně předtím muselo pršet. V lese bylo docela vysoké borůvčí, které ztěžovalo běh, hodně pasek se zákazem vstupu a fakt nechutný prostor v okolí sběrky – bahnité větvící se potůčky, vysoké kopřivy, v kterých leží klacky apod. Docela jsem litovala ty, kteří startovali v sobotu dříve a prošlapávali ostatním cestičky. Ale pokud měl stavitel postavit cíl na shromaždiště, neměl jinou volbu.

Mezi cca 1200 účastníky se neztratili ani naši zástupci z řad nejmladších a mladých. No, a my veteráni jsme taky neskončili úplně poslední, i když se tedy chybičky vloudily.

Kačce D. a Štěpánce se oba dny dařilo v kategorii D10N. Vysoko se umístila v D10 v sobotu i Kačka K. a stala se oblastní přebornicí. Sobotní závod se povedl i Kubovi S. v H10. Také stál na stupních vítězů. Další oblastní přebornicí se stala Věrka v D21A a nezklamali (a dokonce už Béďu nepřekvapili) ani Jirka s Fandou, kteří v H21A obsadili 1. a 3. místo (v oblasti 1. a 2. místo). Neměli ale medaile zadarmo, vzhledem k relativně nenáročnému a málo kopcovatému terénu jim stavitel postavil 17km trať.  Jediný Jirka z necelých 60 závodníků strávil v lese o něco málo méně než 100 minut.

Na nedělní krátké už jsme nezaznamenali tolik úspěchů, za zmínku stojí 3. místo Terky K. v početné kategorii D18B a 6. místo Fandy v H21A.

 

 

 

Tags: