Zase máme v oddíle mistra světa!

Jak to?

Inu, je 17. listopadu, a to se pravidelně (letos již po pětadvacáté) koná Mistrovství světa ve SMIKu. Kdyby snad někdo ještě netušil, co je SMIK, může zde nalézt podrobnosti: http://www.safka.eu/smik/index.htm.

            Stručná varianta ode mě: Jde o unikátní formát závodu OB (proto mistrovství světa). V omezeném prostoru a času 1 hodiny migruje (přesouvá se) 22 kontrol. Každá kontrola má pozici A, B, C, na každé pozici vydrží nějaký čas, který je konkretizován v tzv. jízdním řádu kontrol. Kontroly jsou podle obtížnosti a dosažitelnosti hodnoceny 1 – 3 body. Každou kontrolu je možné orazit jen v jedné ze tří pozic.

 

            Všichni závodníci startují najednou z jednoho místa, mají 5 minut před startem na bádání nad mapou a všichni mají limit 60 minut. Závodní kategorie jsou pouze dvě – H a D. Každý rok stoupají počty závodníků, letos se přihlásilo 380 běžců.

            Posledních několik let se SMIKu pravidelně zúčastňují i členové našeho oddílu. Předloni všechny muže porazil náš Jirka Valeš a stal se poprvé mistrem světa, loni mu vítězství těsně uniklo, zato letos opět stanul na stupních vítězů jako vítěz.

 

 

            Letošní ročník se konal v Brdech s centrem v Řitce a organizátorům se povedlo zajistit neuvěřitelné počasí se sluníčkem. Organizátory ale obdivujeme i za vše další, co souvisí s organizací – především za stavbu trati. Jak někdo dokáže vymyslet 66 pozic kontrol tak, aby se fakt našel závodník, který je všechny nebo skoro všechny orazí do 60 minut, je pro mě na hranici zázraku. Pak ještě realizovat přesuny všech kontrol. Stovky závodníků dobíhající v rozmezí cca 10 minut usměrnit a odbavit v cíli. Najít v místě shromaždiště hospodu s dostatečnou kapacitou a ochotným personálem. Velká poklona a díky. Těšíme se zase za rok.

Tags: